четвъртък, 27 май 2010 г.

Никой не ще горещият картоф


В последно време, много се изписа за конфликта между министъра на вътрешните работи и директора на агенция Митници. В медиите, широко бяха отразени позициите и на двата лагера, като прави впечатление, че те си подхвърлят горещия картоф (контрабандата). Независимо от аргументите си и двете страни са единодушни, че контрабандата влиза от съседните страни, ще добавя и през българските пристанища. Интересното в случая е, че спора се води за това от къде е влезнала контрабандата, а не кой я произвежда и транспортира, кой е организатор на канала и т.н. независимо, че и двете служби имат отдели по разузнаване и събиране на информация. Спора си е спор и аз няма да взимам страна в него, защото според мен истината е някъде по средата. Въпреки, че още миналата година изказах мнение за компетентността на шефа на митницата  за да разберем къде е проблема, ще трябва да се върнем малко назад във времето и да напомним на финансовия министър, колко много е сгрешил с увеличаването на налозите за акцизните стоки. Естествено високите данъци действат, като магнит за контрабандата, или казано по друг начин каквото си надробил това ще сърбаш. Не мога да спестя критиката си, защото недалновидната управленческа политика, обрича легитимния бизнес и държавния бюджет на големи загуби. Някак странно звучат хвалебствията на финансовия министър, за приходи от акциз и ДДС в митницата надвишаващи миналогодишните за същия период с 28%  и едновременното предложение за преразглеждане и понижаване с 5% на приходната част от  бюджет 2010. Дори и за непросветените е ясно, че няма как да се очаква 2 000 000 000 лв. дефицит и едновременно с това някой фалцетно да ни убеждава, че приходите са повече от планираните, но видиш ли трябва да използваме фискалния резерв! В пространството се изхвърлят разни цифри, като заловени за 4 месеца -25 млн. къса цигари. Всеки може да сметне какво означава тази стряскаща сума – 4 камиона с контрабандни цигари, или по един на месец!? А пазара е залят с папируси без акцизен бандерол. Излиза, че с бездействието си - държавата стимулира контрабандата? И както подобава в подобна ситуация някой трябва да поеме отговорността за некомпетентността, този някой е премиера. Но странно, защо той не прави нищо за отстраняването на финансовия министър. Може би чака момента, в който чрез уволняването му ще потуши нарастващото обществено недоволство? Ако това е така, то стратегията му е единствено и само в ущърб на националните интереси! Обвиненията срещу немските инвеститори, звучат като ерес на фона на катастрофалното финансово управление на страната. Но такъв е модела на управление в момента всяко решение е предпоследно, всяка идея е политически комерсиализирана и за всичко е виновно единствено предишното управление. Да, ама не! Сегашното управление, носи пълната отговорност за своите действия, независимо че се стреми да ни внуши точно обратното.

3 коментара:

  1. Емо, за контрабандата лечението не е в минтиците, а в партиите. Парите отиват там и никоя не иска да си реже нелегалните приходи. Реват докато не са не власт, а после казват,че всичко е наред. Започвам да се съмнявам, че вдигането на акцизите е не за да се напълни хазната, а да се напълнят черни каси:( А за вината, нали си спомняш, че партиите си ги пият с мезета:(

    ОтговорИзтриване
  2. Владо, прав си! Митниците нямат успех, защото няма политическа воля. Ловят някакви мишоци с два стека и след това оревават цялото медийно пространство. Няма оправия!

    ОтговорИзтриване
  3. Чакам с нетърпение появата на нов финансов министър,дано да е по-читав от този ловешки лисугер...

    ОтговорИзтриване