неделя, 4 юли 2010 г.

Липса на несъответствие


Провалът на митническата реформа инициирана от финансовия министър миналата година, беше илюстриран частично в разследването на НТВ излъчено тази неделя.  В него се видя, че бивши и действащи митничари живеят в лукс и на места, които не отговарят на служебното им положение и най вече доходи.  Надали това щеше да изненада някого, ако не беше деклариран лаконичния отговор на директора на агенция Митници, за липса на съответствие от проведеното вътрешно разследване на агенцията, по повод запитването на НТВ. Съмнявам се репортажа да е възникнал в резултат на лична инициатива от страна на телевизията, по-скоро подозирам, че той е поръчков , а зад него позират търканията между финансовото и вътрешното министерства. Възмущение от репортажа предизвиква намеса в журналистическото разследване от страна на висш парламентарен функционер на управляващата партия-в подкрепа на разследвания. Възниква логичния въпрос, защо управляващите се ангажират с лична протекция в полза на компрометирани служители на митническата система? С влизането си в парламента герб обяви своята решимост да се справи с корупцията на всички нива и на всяка цена!? За по-интелигентната част от избирателите, това отдавна са останали празни приказки. Показните антикорупционни акции показват, че те са лишени от безпристрастност, а са насочени срещу финансови структури, създадени от бившите управляващи.
Репортажа със сигурност ще влоши и без това тежкият медиен имидж на финансовото министерство и подчинената му агенция. Възможно е следващата седмица да се появят множество опровержения оневиняващи компрометираните служители, но остава главния въпрос, защо държавни служители „ползват” безвъзмездно „чуждо” имущество? Както и да бъде погледнат въпроса, става дума за конфликт на интереси! С този репортаж журналистите повдигнаха леко булото на митовете за корупция, носени с години в обществото. Ще има ли ефект от показаното? Ще бъдат ли разследвани всички бивши служители на системата? Ще бъде ли отнето незаконно придобитото? По-скоро не, освен ако не са били назначени с протекцията на тройната коалиция.
За двайсет години, някой от служителите в системата на митниците са натрупали милиони, дворците им могат да се видят от Свиленград до Калотина, но никой не им търси сметка. До момента не съм прочел изследване, което да даде еднозначен отговор на въпроса, колко пари са получили под формата на подкупи държавните служители за последните 20 години. Което от своя страна повдига още един въпрос, с колко пари е била ощетена държавата в резултат на корупционните практики на митничари, данъчни, магистрати, прокурори, депутати, министри и полицай, за същия период от време?
Народа е казал мъдрата мисъл - никой не е по-голям от хляба! Ако мога да перифразирам ще кажа - никой не по-голям от парите, ако нещо не се купува с пари, то се купува с много пари!  

7 коментара:

  1. Ами Емо, той Балзак го е казал още навремето, че зад всяко голямо богатство се крие по едно престъпление.Мисля, че и самият Рокфелер казвал, че може да даде отчет за всеки милион ,освен за първия:))
    Народът казва : От работа се става гърбат, не богат...
    Работата е там,че ниеимаме...щастието да живеем във времето на първоначалното натрупване на капитала в една малка държавица, в която както Стамболов на времето (по памет) :Колко народ сме ние,всички под една черга спим и си знаем миризмите и на парфюмите и на пръдните.
    Докато братята европейци са го правили на времето предимно по колониите, след това са се прибирали и са завъртали легален бизнес. Има германска поговорка :Четирима Хансовци преди са се мъчили, един сега да се пъчи..
    "Българинът не обича богатите" -казва градската ми социоложка Янова...А как да ги обича, като забогатяха пред очите му?! :))))
    ---
    От опит зная как се мачка средният бизнес още в зародиш...тия болести не ми са само от пушенето и стоянето на течение...

    ОтговорИзтриване
  2. Ааа, Рокфелер друго беше казал, но ти си прав. Хората искат да наваксат 45 години застои само за 10-20 години, е няма как да стане с честна работа. Въпреки, че мога да посоча много примери как се става богат честно. Чел ли си нещо за Буров?

    ОтговорИзтриване
  3. С много милиарди е била ощетена държавата през последните 20 години в резултат на корупционните практики на митничари, данъчни, магистрати, прокурори, депутати, министри и полицаи?

    ОтговорИзтриване
  4. Буров,дето е казал,че е най-добре да си оплакнеш ръцете в петрола ли? И там има работи...абе банкер(лихвар)ли е..не ми го хвали. Марк Твен е казал, че основаването на една банка е не по-малко престъпление от обира и :))))
    А онава за Рокфелер и лъскавите ябълки го остави за балъците.Впрочем той е казал и това,което цитирах:(
    Хора с много пари могат да си позволят и подобни шеги :))))

    ОтговорИзтриване
  5. Най-лошото е, че умишлено се съсипва средната класа, гръбнакът на едно общество и се върви към бананизация ,без банани, обаче (е,да има вносни, като почти всичката земеделска продукция, а нашите земеделци да го духат.Къде иначе ще се пласират турските и европейски боклуци?! Пари нема, действайте- както казал един македонски комита)

    ОтговорИзтриване