четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Принципи


Всеки човек има принципи, някой пият кафе и пушат цигара, което е вид правило. Други по принцип минават на червено. Трети гледат новини, а четвърти...

Принципа е правило сътворено от определен човек за индивидуално или групово ползване. Някои принципи прерастват в законови положения и отразяват обществените норми на поведение. Спазването на неписани правила, също е вид принцип. 

Случвало ли ви се е да нарушите свой принцип? Със сигурност отговора на този въпрос е – да! От всички нарушения обаче най-много боли, когато нарушите своя принцип по принуда. Тогава се появява едно неприятно чувство, което трудно отминава с времето.

Наскоро ми се наложи да избирам – дали да наруша своите принципи или не. Това доведе до силно изпитание силата на моя дух. Радвам се, че устоях. Дано и повече хора успеят да устоят.

Държа на своите принципи, но виждам, че от тях няма голям смисъл, те просто са последната бариера между мен и джунглата, която ме заобикаля.

12 коментара:

  1. Почти ежедневно изпадаме в подобна дилема. Знаеш ли, най-важното е да сме верни на себе си - да избираме това, което ни е полезно (колкото и егоистично да звучи).
    Принципите ни са част от нашата уникалност. Ако правим непрекъснато компромиси с тях, губим лицето си. Дори ние самите спираме да се харесваме, а по този начин и другите ще спрат да ни харесват. Така че, нека сме себе си, въпреки!

    ОтговорИзтриване
  2. Емо,какво ти се е случило?Сигурно си попаднал пак в някое бюрократично блато,желая ти много усмивки въпреки нашата действителност:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Даааааа, наистина най-много боли от това нарушаване. Тогава се ядосва сам на себе си човекът, а този яд е най-изяждащият. Но и да си признаеш, че си нарушил своите принципи, да се ядосаш на себе си, се иска смелост. Много избират лесния начин - някой друг да им е виновен.

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласна съм, че ако измамиш на принципа си, мамиш себе си... :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не зная какъв точно е бил поводът.Отстояването е правилната позиция, ако не искаш да те тъпчат и да запазиш самоуважението си.

    ОтговорИзтриване
  6. Отстояването на принципи е много хубаво :)
    Лошото е, че има много, които по същия повод няма да устоят!
    И ефекта като цяло е нулев!

    ОтговорИзтриване
  7. Всеки би се съгласил, че принципите ни са това, което ни помага да останем личности, но...мисля си, че те са малко като законите - понякога трябва да нарушиш "буквата на закона", за да останеш верен на духа му. Та мисля си, че и тук е така - не винаги е въпрос на воля да останеш верен на принципите си. Все някога идва момент, в който ще се наложи да направиш нещо точно наопаки, за останеш верен на това, което е самата основа на същите тези принципи. Не знам дали го казах ясно - все пак досега не бях се замисляла много по тоя въпрос, тъй че - сори, ако тезата ми е объркана. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Повода за поста е опит на една неправителствена организация да ме накара да извърша нещо нередно, незаконно, нещо, срещу което пиша в блога. Ако се бях огънал и пренебрегнал принципа си за отстояване на законността, сигурно щях да изтрия блога. Боря се (до колкото мога) срещу административния произвол, което е много трудно, защото е активно подкрепян и спонсориран от подобни...

    Главното в моя пост е да подкрепя всеки, който се колебае и двоуми дали да престъпи принципите си-да не се подава!

    ОтговорИзтриване
  9. Щом работата е такава, бих казала, че статията ти е с твърде мек тон.:)
    Аз навярно щях да се изкуша да разкажа подробно...:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Ще му дойде времето да разкажа :)

    ОтговорИзтриване
  11. Емо,компромисите са част от живота:)
    Но за неправителствени организации - никога :)

    ОтговорИзтриване
  12. Val,
    Така е, човек трябва да може да жертва в името на принципите си.

    ОтговорИзтриване