петък, 7 януари 2011 г.

100 млн. СЕРЕ-сета


Темата вече е банална и сдъвкана от повечето медии. Бях решил да я пропусна, защото ми писна от простотия, но не се въздаржах. Не се учудих нито на появата на записа, нито на съдържанието. Логично беше в някакъв момент нещо подобно да се случи.Най-общо виждам лек хумор, малко сатира и много забава в цялата ситуация. Държавата отдели 100 млн.лв. за да подслушване, а СЕРЕ-сетата се разхождат като реклама из мрежата.

Нямаше да пиша, но в деня на скандала разбрах, че началника на митница София е напуснала. От което си вадя извода, че от митниците си тръгват хората, които са къдърни и способни да управляват. Някак си това събитие не беше отразено медийно, а то е показателно за случващото се в тази система. Но да се върна на темата.

От три записа и три интервюта лъснаха гнилите ризи на управляващите. На  въпроса – кой държи контрабандните канали…май отговора е излишен.   Хвалбите на премиера с милионите късове заловени цигари са просто смешни (сигурно защото заловените не са си платили където трябва). Казвам смешни и жалки хвалби, тъй като на тях вярва само той, плюс още двама - трима. Неслучайно наскоро бяхме подминати от възможността за влизане в Шенген, а една от причините за това е контрабандата на цигари.

За повечето хора е ясно, че партиите и гравитиращите около тях обръчи от фирми се стремят към властта за да се облагодетелстват. Това у нас не е особено трудно, дори е част от манталитета и културата на хората. Проблема е, че „босовете“ контролиращи каналите са алчни и искат да продават повече. Или както е казал Мечо Пух – колкото повече… толкова повече. Добре, но пазара у нас е малък, независимо, че контрабандата държи половината от него. За това стремежа на българските контрабандисти е да продават извън България.

В тази игра обаче печеливши няма (освен донякъде производителите), защото всеки плаща дивидент „спокойствие“ (където трябва). Но освен играчи на терена има и рефер (ЕС), който освен всички икономически и финансови проблеми трябва да следи за спазването на правилата.Така, че съвсем логично е да не бъдем допуснати в Шенген, просто това е последния предпазен механизъм на съюза срещу анархията която можем да предизвикаме. Представяте ли си държава, в която изпълнителната власт не прави нищо за да спре контрабандата, да има неконтролиран достъп до останалите страни членки? Ами тогава някой хора у нас ще задминат БВП на страната.

Когато говорим за контрабанда, трябва да си зададем няколко въпроса – от къде идва тя? Отговора на въпроса е повече от ясен – от възможно най-близко място. Представяте ли си с колко биха се намалили приходите на каналджията ако вкарва папироси от Афганистан или Чили? Транспортни разходи, рушвети, граници и т.н. Затова трябва да се огледаме в съседните държави.

Другият важен въпрос е, какво се случва с организаторите на канали? Отговора е – нищо! От изявленията покрай скандала разбрахме, че на властта е ясно кой стои зад цялостния процес, но не предприема никакви административни действия. Възниква въпроса, толкова ли е трудно държавният апарат да насочи СЕРЕ-сетата си към тях, вместо да подслушват 1,5 млн. граждани?

Покрай медийната суматоха много от участниците в скандала допуснаха циркулирането на информация, която носи потенциал за анализ. Стана ясно (дори и за най-върлите привърженици на Герб), че директора на Агенцията не е компетентен за заемания от него пост (което го твърдя от както го е заел). Разбрахме, че на министър и директор липсват основни езикови познания и части на речта. Също така за всички стана ясно, че разговора е бил преднамерено воден от единия участник в него. Чухме жалейките и воплите на един иначе стабилно изглеждащ човек. Тук не мога да не вметна, че за неговия ранг мрънкането е недопустимо! Усетихме, че финансовия не си е взел поука от посещението на Дондуков 1 и т.н.

По интересното за мен беше интервюто с премиера. Там той ни убеждава с графики и цифри колко повече са хванали от предишните и др. Това което аз смятам по въпроса е, че те са хванали по-малко, ще попитате защо? Много просто, потреблението на цигари без бандерол се увеличило процентно много повече от хванатите количества.

Не мога да подмина въпроса с компетентността и на финансовото гуро с малката пица (пардон геврек). По БТВ той каза: През последните дни на митническия пункт в Гоце Делчев са задържани три камиона с контрабандни цигари, чиито произход в момента се изяснява. Това количество заловени контрабандни цигари е колкото цялото количество спрени цигари през 2008 година.” – СПРЕНИ, а не конфискувани!!!

Според Ваньо Танов те биха стигнали за едномесечния пазар в България.“. Какво мисля аз по последното изказване? Че този трябва да го уволнят незабавно! Ако шефа на митницата смята, че в България се употребяват 3 камиона с цигари месечно, то той и за домакин не става.

В един камион има до 1000-1100 кашона с цигари, което прави около 1 500 000 кутии с цигари. Ако приемем, че за всяка кутия акциза е 3 лв., то тогава излиза, че за цялото количество в хазната трябва да влезнат 4 500 000 лв. акциз, или  при 36 тира (колкото са според него) с цигари - 54 000 000 лв. за година???!!! Агенцият беше отчела съвсем друг приход за 2010г. от акциз! Къде е разликата? 1,5 млн. кутии цигари се употребяват за не повече от няколко дни. Последния беше забравил обещанието на министъра, че от цигарите искаше да докара още 1 млрд. лв. допълнително в хазната! Намалиха приходната част от бюджета – спрямо 2009, по средата на годината я намалиха още веднъж, а после се хвалят с преизпълнение в края на 2010г. Разликата е няколко милиарда лева! Къде са тези пари???! Отговора е по-горе – в нечий управленчески джоб! За това каналите и хората-които ги организират, не се закачат.


5 коментара:

  1. Разговорът бе на толкова ниско ниво :(
    Но хората толкова могат!
    Не знам възможностите на уволнената шефка на митниците, но писаха, че молбата е подадена отдавна.
    Всичко е толкова ниЗко!!!

    ОтговорИзтриване
  2. "За това каналите и хората-които ги организират, не се закачат" - разбира се Емо.
    В Плевен всеки петък пристига ТИР с контрабандни цигари.За отчитане на дейност го пипнаха веднъж,през септември миналата година в някакво село.Явно е било договорено :)

    ОтговорИзтриване
  3. Dani,
    познавам хора от улицата, които говорят по добре от тях.

    Вал,
    от това което казваш, излиза, че само Плевен употребява 4 камиона седмично...

    ОтговорИзтриване
  4. Няма такава държава Емо:( http://www.vbox7.com/play:92e1b308

    ОтговорИзтриване
  5. Вал, седмица=месец.

    Силве, не виждам светлина в тунела:(

    ОтговорИзтриване