неделя, 9 януари 2011 г.

Алтернатива


Винаги съм бил привърженик на иновациите. Ако можех да си позволя, сигурно често щях да подменям домашните електроуреди. Вече има толкова нови уреди с възможност за спестяване на електро енергия, че надали ще успея да ги изброя.

Причината да пиша този пост е, че вчера ми гръмна електрическата мрежа. Странно е, че това се случи след като прокарах кабелна мрежа и я свързах с телевизора. Но да оставим моите проблеми, в крайна сметка всичко завърши горе-долу добре.

Днес, докато гледах новините в мрежата, попаднах на зародилия се скандал между Китай и Франция. В този скандал последните обвиняват първите в икономически шпионаж. Ще попитате какво толкова могат да откраднат едните от другите, а отговора е – технология. Технология на евтиния транспорт.

Става въпрос за една израелска технология, позната под името –
Better place. Идеята е колкото проста, толкова  и гениална. Както повечето от вас знаят електро автомобилите не са популярни поради две причини:
1.       Батерията издържа до 150 км.
2.       Зареждането и отнема няколко часа.
Better place предлагат решение на тези проблеми, по следния начин:
1.       Всеки техен клиент получава индивидуален чип чрез който отчита употребеното за месеца количество електро енергия.
2.       Изграждат на територията на цялата страна верига от  електро станции – през 50 км., в които може да смените своята изтощена батерия с заредена такава, за не повече от 5 минути.

Проста, но ефикасна концепция за малки страни като Израел (България) или големи мегаполиси, които са зависими от вноса на петрол и други енергийни източници. Само ще вметна, за да припомня, кризата която се породи във Франция, след като работници блокираха местна рафинерия.   Електрическата енергия е сравнително евтина 1лв./100км., при  средно 15-20 лв./100 км. за бензинов двигател. Всеки може да оцени разликата и преимуществото от евтината енергия. Рено и Нисан сключват договор за производство на електро автомобили за Израел и от следващата година ще бъдат произведени 50 000 бройки. Предполагам, че китайците са усетили предимството на технологията, предвид увеличеното закупуване на автомобили в страната им. Евтини автомобили + нисък разход за тяхното предвижване = икономически подем и повишено потребление. За тези които не се сещат ще припомня  и останалите предимства:

1.       Независимост от вноса на енергийни продукти (за които Китай в момента строи флотилия от танкери и изпитва зависимост от големите производители).
2.       Ниска себестойност при транспорта на продукти, защото това неминуемо ще намали себестойността им към крайните потребители.
3.       Намалени разходи за поддръжка –филтри, консумативи и др.

Ползите са очевидни и вчера бях много учуден, когато попаднах на друга сходна новина от в. 24 часа – „Продават наш електрически „Шерп“ в Турция за 5000 евро“! 36 годишен старозагорец е готов на 95% за масово производство до броени месеци, но търси инвеститор!

Ако не сага-кога? Това е шанс за България да влезне в един бъдещ, но предвидим пазар със възможност за бързо развитие. Възможност да направи собствено производство, предвид равния старт с останалите страни по света. Шанс, който може да се окаже много по-печеливш от изграждането на магистрали и молове.

7 коментара:

  1. За съжаление у нас производството на каквото и да е не е на мода, дори се преследва и санкционира на държавно ниво :)
    И моловете също са част от тази кампания :(

    ОтговорИзтриване
  2. По лесно е да търгуваш, отколкото да произвеждаш :(, но представи си у нас да се произвеждат 5-10хил. електромобила - това са пари, работни места и т.н.

    ОтговорИзтриване
  3. Емо,точно за това няма да стане :)
    До скоро мислех, че съсипването на държавата е от лакомия и некадърност на една олигархия, но вече съм почти сигурен, че това е целенасочено, обмислено и планирано:(
    На някой (някои) им трябва територията с минимум обслужващ, умишлено изпростен персонал:(

    ОтговорИзтриване
  4. Кръст, не знам, може би имаш право, но все си мисля, че при този разграден двор е достатъчно само някой да предяви претенция за да ни анексира:(

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно и екологично. Може пък някой да се навие, не бъдете такива песимисти:) Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина ще има голям екологичен ефект :) Пък дано на някой му хареса идеята и да я осъществи ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Емо,този наш сънародник добре се е ориентирал в друга държава,било то и Турция,явно там ще използват идеята му ,която съответно добре ще бъде заплатена и разпространена,поне ни остава радостта,че българин отново е сред иноваторите на 21 век:)

    ОтговорИзтриване