събота, 19 март 2011 г.

Пак ни пуснаха по пързалката



Странно, но никой не репликира министъра, дори директора на Агенция Митници. А някой трябваше да каже, защо има увеличение на приходите от акциз и ДДС, за първото тримесечие на 2011 спрямо същият период на предходната година?

В края на 2010г. се изписа много за това как фирмите вносители и производители на цигари се презапасяват. Всъщност презапасяването стана традиционно, за периода от 2007 до 2010г. Фирмите (вносители и производители) се запасяват с толкова цигари в края на годината, колкото предполагат, че ще продадат в първите три месеца на следващата година.

През ноември и декември те закупуват бандероли, внасят или произвеждат цигари, плащат акциза и ги складират. Запасяването, е с цел избягване на новия акциз, влизащ в сила от всяка нова година (с изключение на 2011).

Поради тази причина акциза, който фирмите плащат за складираните цигари би трябвало да влиза в баланса на бюджета-за периода, в който са пуснати за свободно потребление. Тъй като за 2011г. няма увеличение на акциза на цигарите, фирмите не се запасяват през последните два месеца на 2010г., а внасят цигарите ( или ги произвеждат) през 2011.

От тук идва и „по-голямата“ събираемост, с която министъра се хвали. Това може да бъде лесно проверено като се види какъв е спада на приходите от акциз на цигари за ноември и декември 2010г. спрямо същият период на 2009г.  

Резултатите изнесени от министъра са подвеждащи и интерпретирани през призмата на числата, а не през призмата на пазарните тенденции. Казано с прости думи: ментат ни - както им изнася. Няма увеличение, просто има регулярни доставки, които традиционно са били осъществявани през последните два месеца на предходните години.

2 коментара:

  1. Информацията е сила. Който я притежава, той я манипулира.
    Вчера четох, че чиновници от холандската администрация експертно оценили, че ако се премине към свободен софтуер, икономическият ефект ще бъде незабележим... (http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=433483387)
    По-богатите са и по-продажни, но и по-скъпо струват...

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно си прав! Вчера умрях от смях как СБ промени оценката си за България в рамките на няколко часа :)), което доказва тезата ти. Въпроса е каква е информацията. Гледам от вчера малката пица се е активизирал да пуска безсмислени лафове, но май вече никой не го взима на сериозно:))

    ОтговорИзтриване