неделя, 19 февруари 2012 г.

И на вас да ви…


Случвало ли ви се е да посетите Париж? Ако отговора е да, то тогава най-вероятно сте посетили и Сакре Кьор. В подножието на църквата се събират групички безделници с произход от бившите френски колонии и по двама – трима наобикалят туристите. Тези групи ги има във всички големи европейски градове и целта им е една и съща-да ви продадат някакъв боклук за 10-15 евро, а ако успеят и да ви оберат. Няма да се спирам на начините по които мамят туристите, защото целта на поста ми е друга. Споменавам горното, защото то е аналогия, която ще направя с българските финансови и търговски фирми.
Клиент съм на една банка и имам задоволителни отношения (не говоря за условия) с нея. Преди време ми се наложи да си купя уред на кредит, но продавача искаше да си получава парите в Уникредит. Лошо няма. Мина половин година, в която аз си плащам навреме вноските и започнах да получавам СМС-и. „UCFin ви благодари, че сте лоялен клиент. Възползвайте се от специалното ни предложение в следващите седем дни и вземете заем, позвънете на тел:…“. СМС-те продължават няколко месеца със същото ала-бала, но аз не им обръщам внимание. До днес.
Днес отворих пощенската си кутия, където с изненада открих писмо от въпросната институция. В писмото имаше ВИП карта, с указание, че ако искам да получа заем до 50 000 лв. трябва само да се обадя по телефона. Няма условия за ползване на сумата. Лихвата не  е ясна, както и да го погледна офертата си е греда от всякъде. Къде всъщност е проблема, ще попитате? Ами, проблема е в телефонното обаждане. Знам как се получава кредит и колко документа се подписват за да получите дори и скромна сума. От къде на къде ще получавам заем само с едно телефонно обаждане? Замислих се какво би станало, ако някой недобросъвестен пощальон беше метнал писмото и то беше попаднало в ръцете на някой мошеник? Кой щеше да плаща тогава???
Сходно нещо се получи и с Виваком. Звънят да ми предложат по-добри условия-ниска месечна такса, безплатни разговори и т.н. Трябва само да потвърдя по телефона и до два дни ще получа договор…за 2 години. Попитах ги, дали мога със същата процедура да се откажа от услугите им - по телефона, и разговора приключи. Договора между нас също. И за двете фирми мога да кажа, че ме загубиха като клиент и надали някога ще променя мнението си.
В заключение искам да кажа, че нямам нищо против услугите по телефона, но само ако съм ги поискал аз! Иначе цялата работа прилича на скубането пред  Сакре Кьор .

8 коментара:

  1. Бил съм на много места и наистина има навсякъде подобни хора, така че това не ми прави впечатление от години. Относно 2-те компании, които цитира тук, за Виваком мога да къжа същото, стой по-надалеч. А това за кредита по телефона ако е вярно, наистина е уникална глупост. Нямам думи просто... Аз лично съм теглил преди години и ми трябваха един куп документи, след това около седмица или две чакане и куп срещи с финасовото лице в банката...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Постоянно трябва да се пазим от нещо...всички банки само гледат да се докопат до теб. Емо, правилно не си им се вързал:)
      Сигурно имаш предвид църквата „Сакре Кьор“на хълма Монмартр в Париж, която е изключително красива:)))

      Изтриване
  2. Стойчо, никой нищо не дава даром, знам го от опит.

    Zvetanka, благодаря, коригирах името :) църквата е много интересна, както и целият квартал в близост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поправи го и в G+!
      А досадните и нагли предложения на финансови институции и телефонни оператори получаваме всички.
      Вчера получих sms от m-tel със следното съдържание:
      "Здравейте, изтеглете заем(одобрение за 1 час) до едикой си ден в магазините на M-tel и ще получите бонус 150 точки от M-tel клуб"
      И тия вече се изживяват като лихварчета... Отврат...

      Изтриване
  3. Иво, не мога да го оправя, не съм го поствал аз.
    А, иначе явно това е новата мода в зарибяването. Всичко почна от малките "кредитни" институции, които явно подбиха пазара. Всъщност проблема е много по-сериозен, забелязвам подобно поведение в много отрасли, което е притеснително...

    ОтговорИзтриване
  4. Интересна статия много ми хареса

    ОтговорИзтриване