неделя, 26 февруари 2012 г.

От Прометей до Петър


Електрификация + съветска власт = комунизъм! Спомняте ли си този постулат? Нещата не са се променили много, заменете съветска с руска/американска, а комунизъм с демокрация / глобализъм. Предполагам картината се изяснява.
В последните години все повече се говори за енергийна независимост, ВЕИ и т.н. Общо взето нещата у нас са опростени до три избора на зависимост:
-          Руска ядрена
-          Украински въглища и собствени находища
-          Американска газова  
Звучи много обезкуражаващо, но съдбата на малките нации е в ръцете на великите сили. Може би се питате, дали всъщност съдбата ни не е в ръцете на енергийните лобита? Като говорим за лобита, трябва да имаме предвид, че по време на НДСВ и тройната коалиция бяха сформирани силни такива, и те успяха да разпределят икономиката на приближени фирми с неизгодни за държавата (и хората) договори. В резултат на които много хора станаха богати. Не бива да се заблуждаваме за целта в сектора и на сегашното управление,  то неизменно следва принципите на предходните две. За това сметките растат.
Наскоро света осъзна, че ВЕИ не са алтернатива на традиционните източници на е. енергия. Защо? При  слънчевите панели технологията е еднаква при всички производители и до колкото знам живота на една соларна батерия е 32000 часа. Вторият проблем са полетата с фотосолари, които генерират високо ниво на радиация. Което, предвид цената за изработка, експлоатация и високата стойност на крайният продукт я прави нелогичен заместител на ядрената и фосилна енергетика.
Повечето ще кажат, въртим се в параграф 22 и трябва да изберем по-малкото зло от трите алтернативи, но аз винаги съм смятал, че за всяко нещо има алтернатива. Наскоро я видях, при това у нас. Какво точно видях? Алтернативен и екологично чист начин за добив на ел. енергия, при това почти безплатен. Технологията е разработена от българин, на когото умишлено няма да кажа името, защото интересите в енергийния сектор са за милиарди и никой няма интерес да загуби тези пари.
Важното е друго, въпреки политиката на рестрикция спрямо родната наука, у нас все още има хора с идеи и потенциал да променят света. Представете си само да бъдете енергийно независими, да не плащате за осветление и отопление, представете си свят без петрол и замърсяване. Не можете? А трябва!
С този пост казвам, че България разполага със собствени сили, с които може да излезе от кризата и зависимостта, просто трябва да следва своя път на развитие, а той минава през иновации и задоволяване на собствените ни нужди.
В заключение  ще добавя, че глобализацията е еквивалент на времето на тъмните векове, когато църквата е унищожавала всеки опит на хората да получат знания и технологии, различни от общоприетите.  Или казано по друг начин цивилизацията е в застой, колкото и да не ви се вярва. В днешно време църквата е заместена от корпорациите. Те купуват патенти и технологии и ги замразяват за да печелят собствените им производства. Всеки който застраши техният профит, е обречен на  съдбата на Прометей, но без съпътстващата го слава.

5 коментара:

  1. :) То имаше и един друг постулат:"Пролетарии от всички страни съединявайте се"...Пролетариите нищо не направиха, защото и 1000 нули примерно да сбереш, пак става 0, но за сметка на това се пръкнаха корпорациите, за които си писал.

    ОтговорИзтриване
  2. В дъното на всяка история са парите (икономическата система). Жение са следствие. И тъй като жените не можем да променим, въпреки че някои наивници продължават с опитите, то ни остава икономическата система :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кръстю, 0 си е 0 както ида го погледнеш, дяволско число:)

    slavuncho, и това не ни принадлежи:)

    Между другото, не знам как е при вас, но при мен гуглето ме сканира по 5-6 пъти на ден, имате ли наблюдения?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все пак с икономическата система има някакъв шанс! :)))
      За гугъла не знам, не съм следил. Може да си написал някоя ключова дума, която често се търси. При мен тези дни процесорът се товари без видима причина, но като погледнеш реално кое ли ни принадлежи :)))

      Изтриване
    2. Ставам привърженик на аналоговата техника в последно време :)))

      Изтриване