вторник, 17 юли 2012 г.

На опашка за правосъдие


Първо, искам да внеса едно малко уточнение-не мога да публикувам коментари. Успявам само при Комитата. Не мога да разбера защо? Така и така го споменавам, мисля, че трябва да го поздравя, не само него, а и Асен Генов също, за възможността лично да попитат премиера, до къде е „стигнал“ с обещанията дадени на мат‘риала. За мен те направиха много повече, отколкото всички парламентарно представени партии за целият си мандат, и заслужават моето уважение. Няма да коментирам напъните на министерски съвет да обезличат срещата и направеното от двамата блогери. Ако продължават в същият дух, на следващите избори ще пусна бюлетина с техните имена, но само ако обещаят да са в опозиция. Споменах министерски съвет и някак си от вътре ми идва да драсна два-три реда по техен адрес. Не за друго, така се разхлаждам по-добре.
Последните дни из нета се върти един скандал. Уволнили съдия…Тодорова. Както и да го погледна, това е новина. Незначителна новина, заемаща голям капацитет от новинарските емисии. Но не това е важно, важното е, че отново обществото е разделено, дали постъпката на ВСС е правилна, обоснована на фона на отсъденото от останалите съдии и т.н. Всъщност, на кого му пука вече? Естествено, тази новина нямаше да е новина, ако в нея не участваше вътрешният министър. А, когато той е замесен, в съзнанието ми неминуемо изплуват едни имотни неясноти, но да не се отплесвам.
Когато редя мисли за съдебните инстанции, винаги имам едно на ум и малко опит. Като казвам малко опит, имам предвид едно конкретно дело, по което съм вещо лице и за което вече писах преди по малко от 10 месеца. От тогава до сега се явих 6 пъти, а ход на делото все още не е даден. Причини бол. Липсват обвиняеми, свидетели, защитници, съдията болен, липсва зала… Вече започнах да се обзалагам с приятели как ще бъде отложена следващата дата. Всяко явяване, затвърждава личното ми убеждение, че всички са в кюпа. От полицаите провели досъдебното производство, през прокурора та до съдията. Напредък? Никакъв! Само 6 загубени дни. Предполагам много хора живеят със същото усещане. Резонно възниква въпросът, за какво е целият шум около уволнението на съдия Тодорова?
Мисля, че единственият, който има смислен отговор по въпроса, е другаря Шекспир („Много шум за нищо“). Така де, ама от Европа нещо не били „съгласни“ с уволнението. Това последното си е просто опозиционен слух, защото нищо черно на бяло не е публикувано в таблоидите до момента. Явно, Европа на български съ(дии)лзи не вярва. Предполагам на полицай също. Иначе, управляващите щяха да бият тъпана още от Брюксел преди седмица. Като гледам на къде отиват нещата, май пак ще ни бият дузпата и казуса Шенген ще отлежава в кръглата папка на Барозу до следващото правителство.  

3 коментара:

  1. Убедил съм се, че когато системата е в хаос и неработи, няма как някое от нейните звена да се отличава. Интересно е да се знае коя е най-слабата подсистема, но...
    За коментарите. Аз немога да коментирам при Gloxy-Floxy - поне там, където съм опитвал. Не е ясно защо. И на „Запад“ не всичко е по мед и масло :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз мога да коментирам при всички ви... С какъв браузър сте?
    А, че корупцията е навсякъде, няма съмнение

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Що се отнася до коментарите, прав си, от браузера е. Аз съм основно с FireFox. Опитах да пусна коментар при Gloxy-Foxy, където имах проблем, с Chrome-то и се получи.

      Изтриване