неделя, 13 декември 2009 г.

Общество и кауза



В последно време е много модерно да се говори за липсата на организирано гражданско общество. Често срещам опити за създаването на такова, появяват се множество публикации призоваващи хората да се обединят около една или друга идея, което малко ми заприлича на рекламния блок по телевизията – почне ли няма спиране. Възникват много въпроси, кой, как и кого да организира? Ентусиасти и идеи много... , но на практика се получава много вожд малко индианец.
За да има организирано гражданско общество са необходими няколко неща -основното, от които е ясна цел. Цел различна от участието във властта! Цел, насочена към подобряване живота на хората.
За постигането на целта е необходимо да има програма, основана на принципи изключващи лобизма, в която недвусмислено да се определят начините и сроковете за постигане на желаният краен ефект.
Избягването на комична ситуация, при която човекът оркестър ръководи какво ли не, със съмнителен краен резултат, предполага всички задължения да бъдат предварително разпределени така, че да бъдат изпълними от ангажираните в процеса. 

Доброволността, като форма на участие и ангажираност, е гарант за некомерсиално постигане на крайната цел.





6 коментара:

  1. Нещата са ясни, но обикновено по водещият пример на политиците ни, първо се прави нещо, а след това се мисли за какво ще послужи. Радо беше писал скоро какво определя общественият интерес - това е личният интерес. Ако не се вземе това в предвид, всяка кауза е обречена.
    За гражданското общество ще допълня само,че то се прави от граждани с активна позиция, а не от организации.

    ОтговорИзтриване
  2. Да Владо, прави се от граждани, но при нас е на път да се комерсиализира, за това смятам доброволния принцип за водещ.

    ОтговорИзтриване
  3. Откакто гледах "благотворителния" Вип Брадър и откакто фейсбук-а почна да се зарива от каузи, само като я чуя тази дума и се потрисам. Словосъчетанието благотворителна кауза ми звучи като оксиморон. И въобще всички шумно популяризирани каузи миришат на гнило, пошло и лични интереси. Активна гражданска позия не е достатъчна, необходими са и безкористност и благородство.

    ОтговорИзтриване
  4. Сложна тема отново си избрал,посочи ми в Бг какво е направило гражданското о-во,ето в една Гърция успешно и без страх излизат и защитават една ",БЪЛГАРКА",тук разни организациийки се опитват да защитят РИЛА,ПАНИЧИЩЕ,СТРАНДЖА САКАР и т.н.де факто нищо на яве не е направено,не знам кво да кажа повече...

    ОтговорИзтриване
  5. myhappypond, и аз не харесвам каузите по телевизиятя, просто защото рядко се получава обратна връзка за постигнатия краен резутат.
    Силве, секат и никой-нищо не прави! А за реакцията на гърците - евала им правя!

    ОтговорИзтриване
  6. Какво гражданско общество. Първо, дори и да живеем в града, сме си със селски манталитет и светоглед, второ не сме общество, а покорно стадо овце!

    ОтговорИзтриване