петък, 30 юли 2010 г.

Зевзеци



Когато бях малък ходех от време на време при баба ми. Спомням си тогава най-интересното нещо, което даваха по телевизията беше седморката на Блейк. Където една говореща кутия (компютър) святкаше и даваше разни съвети. Часове преди филма пусках стария черно бял телевизор - Опера да загрее и настройвах антената за по-добро качество на образа и картината. В тези моменти обикновено слушах историите на баба. От филма нямам голям спомен, но една от историите, които научих тогава се е запечатала в моето съзнание.
Двама души от нейното село били големи зевзеци. Та решили двамата да си наберат дини от бостана на месния ходжа. Речено-сторено отишли на мястото, единият се метнал на гърба на другия и започнал да бере дини. По неведоми пътища ходжата разбрал, че тези двамата са го окрали и ги извикал, за да чуе тяхната версия. Тук трябва да направя едно уточнение, че по това време вярващите са били наистина такива, особено правоверните мюсюлмани. Когато някой (бил той и друговерец) се закълне в Аллах се приемало, че казва истината. Ако не го е направил честно си е за негова сметка, която ще плаща в последствие някъде там горе.
Та попитал ходжата двамата зевзеци – защо ми откраднахте дините? Последните явно също били набожни и изпитвали боязън да излъжат, за това му дали следният отговор: 
-Ходжа, заклевам се в името на Аллах (да ми изсъхне кракът), че не съм стъпил в твоят бостан, казал човекът, който се бил покатерил върху гърба на другаря си и обрал дините. 
- Ходжа, заклевам се в името на Аллах (да ми изсъхне ръката), че една диня не съм откъснал от твоят бостан, казал другарят на първия.  
-Ходжата се почесал по главата, но съзрял искреността в очите на двамата зевзеци, махнал с ръка и казал Аллах е велик!
Всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна, а наследствена. Изводите оставам всеки сам да осмисли, но лично аз се запитах, какво се е променило за 150 години? Нищо! Просто „зевзеците” станаха много повече.

11 коментара:

  1. Как да не се е променило?! Преди 150г нямаше телевизори, преди 50 бяха с лампи и загрявапа, а сега са плоски :)))
    Компютър има почти всеки, аз имам 3, защото съм пич, но иначе- "ние пак сме тук и пак сме същите", а баш зевзеците са най отгоре:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Taka e Kръстю, но въпреки прогреса манталитета ни остава същия :))

    ОтговорИзтриване
  3. Хитро са го извъртяли зевзеците. Днешните май не могат да се похвалят с такива постижения - или лъжат най-нагло, или с гордост си признават ;)

    ОтговорИзтриване
  4. :)За манталитета преди 8 месеца се бях сетил това :http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=45422

    ОтговорИзтриване
  5. Зевзеците сега не се обясняват изобщо. :)
    Ако си направят труда, е с нещо много опашато и осъждащите вярват ли, вярват ... (важи само за зевзеци с име).

    ОтговорИзтриване
  6. Станали са повече и по изобретателни, но пък и вярващите им също се увеличават:)

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересно наистина,ама много убедително лъжат:))0,че чак се кълнат в техния бог,явно нямат страх и от него......

    ОтговорИзтриване
  8. Явно повечето от днешните вярващи също приличат на предците си - чакат възмездието и наказанието на зевзеците да дойде впоследствие и някъде там горе. Мда, лошо!

    ОтговорИзтриване
  9. Щастливите хора са в хармония...Начина да влезнеш в хармония понякога са зевзеците:)! Колко му трябва на човек да се усмихне!

    ОтговорИзтриване