вторник, 17 ноември 2009 г.

...„в кавички”




Престъпността трябва да даде своите „жертви” в етапа на политически, законодателни и икономически промени, които тресат „устойте” на „държавата”. Въпросът е кои да са те и защо?
Повод за долните редове е предаването „Горещо” което в две поредни съботи излъчи интервю с един нашумял в последните години радио-водещ. Впечатли ме казаното не толкова заради откровенията, колкото от това, че за първи път видях водещата на предаването да остане безмълвна, а няма как да бъде иначе предвид казаното.
В интерес на истината Цанков не е първият, който изнася информация от кухнята на подземния живот на нашето общество, но никой преди него не го е правил по този начин. Често казано в началото бях скептично настроен и реших, че нещата, които говори са плод на неговото въображение, но в последствие обаче прочетох, че е бил заплашван.
Дори за лаик като мен, в цялата тази тирада прозираше нещо нагласено, нещо провокативно и целенасочено. Няма как да бъде другояче, защото той споменаваше предимно имена на хора, които по един или друг начин са станали жертви на „бизнеса” си.
Казано иначе: царя умря – да живее царя! Да, ама царя, който ни беше описан го няма вече.
Тогава се замислих, какво се цели с едно подобно интервю? Радио-водещия нееднократно спомена, че за използваните от него правителствени и президентски автомобили и охрана има заведени производства в прокуратурата. Предполагам с това целеше или да повлияе на делото или да застраши постовете на някой от ангажираните по случая. Логично е да  попитам, няма  ли наказани длъжностни лица? Сигурно и вие си задавате същия въпрос, а ако има такива е редно обществото да знае това. В противен случай излиза, че всеки, който има влияние може да си позволи държавна охрана, за която плащаме НИЕ! Значи бандитите се возят в правителствени автомобили, докато полицията се мъчи да ги „хване” – ами просто няма как да успее!
От друга страна се замислям, тази информация целенасочено и тенденциозно ли беше разпространена с цел злепоставяне на определени кръгове? Ако е така се отзоваваме отново в един омагьосан кръг, в който сили извън охранителните органи влияят пряко върху кадровия състав.
И така, финално въпроса ми е: кой и какво обслужва с интервюто си Боби Цанков? Защото дори от филмите знаем, че който проговори за неща от кухнята на мафията излиза от играта при това с двата крака напред! Каквато и да е истината фактите говорят за наличието на сериозен проблем, който лъха от всички служби за охрана и разузнаване.
А извода, който искам да направя е, че срастването на държавата с престъпността е злото, с което родните управляващи трябва да се борят приоритетно, при това по един категоричен начин, защото е напълно възможно в някое друго предаване някой друг водещ да произведе "новина" - какво друго може да се развозва с „държавните” автомобили (пардон таксита).

5 коментара:

  1. Грешиш.Имаше още един-в минало време.Написа си книгата и го разстреляха.Книгата на Боби Цанков излиза в Петък.Нека видим....
    Не му пожелавам нищо лошо,но никой не може да ме убеди,че не се е омазал целия от кацата с меда.А на въпроса ти кой какво и защо обслужва-понякога трябва да има размествания в тези слоеве,да се чуе по някоя измъчена история и да се извади на светлно поне една жертва.Ето ти мотив-той казва за тях,те го жертват в името на още много други,чиито усти ще останат затворени.Да Манол Велев не е между живите и някак си Цанков изглежда недосегаем-ама Тц.Всеки по реда си.Но тази история не ми харесва,намирисва ми на капитулация и поредната чистка на големите усти.Но ще видим какво ще стане.

    ОтговорИзтриване
  2. Попаднах случайно на първата серия с Боби Цанков и се загледах. Бях гледала и предаването с Георги Стоев, та си казах - може и на Боби да му е за последно. Но този егоцентричен, обсебен от себе си, Боби, който говореше за себе си в трето лице, през цялото време ми се струваше неискрен. Това негово излизане на сцената на Райкова ми се стори постановка - прекалено тенденциозно и целенасочено, но каква му е била целта наистина не мога да си отговоря. Може би има хора, на които веднага им е станало ясно защо го прави. И явно го е направил заради тях. Лили казва, че бил написал книга, която ще излезе скоро. Реклама на книгата ли искаше да направи? Или е толкова самовлюбен във великата си личност, че е готов да жертва живота си като изнесе разни поверителни неща, само и само да натрупа слава?

    ОтговорИзтриване
  3. Лили, и аз това казвам-не е първия, дано не и последния.
    myhappypond, много точно- "Може би има хора, на които веднага им е станало ясно защо го прави".

    ОтговорИзтриване
  4. @myhappyond никаква реклама.Разбрах от анонс в 'Уикенд',но ще видим какво ще напише-защото от толкова говорене,не виждам какво ново ще има за четене.

    ОтговорИзтриване
  5. Лили, това за рекламата се отнасяше към Боби, дали той е искал да си промотира книгата чрез предаването :)

    ОтговорИзтриване