понеделник, 4 януари 2010 г.

След коледен подарък



Случи се нещо немислимото за мен– пътувам без винетка, при това до 31.01.2010г.! Сигурно съм много симпатичен на КАТ, и те не ме спират и проверяват за винетка?!? Добре де ама аз в Дядо Мраз не вярвам, та в Дианко Коледа ли? Днес в предаването тази сутрин разбрах, че все още няма изградена структура за дистрибуция на винетките? Започвам да се чудя защо спечелилата конкурса структура не си е организирала дистрибуцията така, че от 01.01.2010г. винетките да се продава навсякъде както е редно? Да не би да и липсва капацитет?
Със сигурност повечето ще приемат януарската „аванта” като дар Б2ожи и надали ще се чувстват разочаровани. Проблема е, че в този един месец държавата губи пари. Пари, от който очакваме да бъдат оправени съществуващите пътища, или да бъдат построени нови такива. 
За обикновените хора това е действително едно финансово облекчение, но не и за държавата, за която цялата ситуация е меко казано срамна и опорочена. Срамна е, защото не е възможно една и съща институция да обслужва цялата държава, а е опорочена, защото пак се появяват обръчи, с които да се съобразява администрацията, а не обратното. Не си спомням някъде по света държавата да не си е събрала таксите при това с лихвите, и моя въпрос е кой трябва да бъде санкциониран за пропуснатите ползи-възложителя или изпълнителя на заданието? Или да се радваме на авантата?

Ако не бъде санкционирана виновната страна ще се появи поредния прецедент, въз основа на който биха могли да възникнат множество искове за административни облекчения и промени от физически и юридически лица.

Също така ще отбележа, че за провеждането на реформи е необходимо, освен добро желание и административен потенциал, защото успешното и безпроблемно провеждане на всички промени ще докаже единствено тяхната правота и ще увеличи доверието в държавната администрация. Обратното знаем до какво води!

2 коментара:

  1. Още едно недомислие на държавната администрация,нали занеш кой е спечелил конкурса за винетките,те нямат опит и достатъчно акъл,за това е цялата неразбория,а пък хората са доволни ,че карат на аванта...

    ОтговорИзтриване
  2. Силве, така е - лош управленчески подход и за всичко е виновен Дианко Коледа :)

    ОтговорИзтриване