понеделник, 11 януари 2010 г.

Всичко друго ни е наред ли, че опряхме да кастрим дърветата?

Тези дни една улица беше брутално окастрена („озеленена”). Ако ги питаме, защо кастрят? Отговора, сигурно е, за да избуят клоните на дърветата. Въпроса, който резонно възниква е-свършихме ли първостепенните задачи, че опряхме до озеленяването?
Понеже няма как ще трябва да дам няколко съвета в тази насока:
1. Hаучете се да почиствате улиците, когато завали сняг.
2. Запълнете дупките по тях.
3. Прегледайте колко са действащите служебни абонаменти и ги сравнете c поставените табелки.
4. Махнете щепселите, от които будките за сладолед точат безотчетен общински ток.
5. Махнете висящите кабели на кабелните телевизии.
6. Сложете маркировка.
Едва когато изпълните горното може да изхарчите 10 бона за кастрене на дърветата, които са единствената останала зеленина от вече скапано застроения град.

8 коментара:

  1. Подкрепям недоволството :)

    И аз тая сутрин забелязах на пресечните на Витош(к)а, че "озеленяват" :)

    Тъкмо обърнах внимание на намацаното със зелена боя отрязано място. Основата на големия клон, превърнат в подпалка.

    И ако примерно обикалям с голям камион, кофа боя и яката резачка, дали не мога да си гецна материал (за какво ще го ползвам, явно после ще измисля) без никой да ме пита какво и що...

    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм, донякъде, все пак е необходимо да бъдат 'подкастряни', в противен случай сградите наоколо ще пострадат от избуелите клони, а за другите 'несъвършенства' на общинските служби напълно подкрепям казаното в поста:)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз ви благодаря за подкрепата, съжалявам, че в последно време не съм особено активен, но ме затрупаха с вируси и троянски коне...

    ОтговорИзтриване
  4. Ако дърветата са опасни, редно е да се подкастрят или дори отсекат, но не знам как е в конкретния случай. И при нас имаше полемика за сечта по една основна пътна артерия, но се оказа, че корените на старите дървета са започнали да рушат тротоарите и са стигнали до основите на къщите. Спомням си и случаи на пострадали от счупени клони граждани и автомобили. Не загина ли и едно дете в училищен двор в Пловдив?
    Емо, винаги, при всички случаи, можем да си задаваме въпроса, сега това ли е най-важното, но пък нещата понякога трябва да се свършват преди да се е случила белята. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Aз съм за окастрянето на дърветата, но не за сметка на дупките, които смятам за по - приоритетни.

    ОтговорИзтриване
  6. Ясно ми е. :) Имам предвид, че дирекция "Озеленяване" си върши нейната си работа, не знам до колко, а дирекция "Запълване на дупки" или каквото и да е там :) - не. Това са различни ведомства, с различни приоритети, които няма как да сравняваме. Ако утре, недай боже, откършен клон ти премаже покрива на колата, изобщо няма да се сетиш за дупката пред нея. :) Не виждам от какъв зор специалистите, завършили Лесотехническия и подчинените им, назначени и вършещи точно определена работа по храсти, градинки, паркове и дървета, трябва да запълват дупките. :) Има разделение на функциите, което трябва да отчитаме, иначе ще заприличаме на онези, които мърморят разни работи от рода на "Не вземат да нахранят гладните, ами правят приют за кучета". Примерно де. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Приоритетът е въпрос на необходимост и преценка. Колко мислиш специалиста по озеленяване работят към общината? Ако са всичките, които обезлесяваха улицата то аз мисля, че максимум за една година в София няма да остане неокастрено дърво. Въпросът е защо всички тези хора, на които се плаща заплата от общината се занимават само с една улица? Ако общината използва фирма подизпълнител тогава пак остава въпроса защо само една улица? Ако е това е кампания на кметството –добре нека да уведомят общността и толкова. Колкото до клоните смятам, че си права, но на същата тази улица си навехнах крака, защото стъпих в дупка покрита с вода, а клон слава богу не ме удрял по главата. Кажи ми кое е по – приоритетно?

    ОтговорИзтриване