неделя, 17 януари 2010 г.

Крайностите на избора


Пиша по темата не защото българите сме уникални, а защото живея тук и случващото се ме касае пряко. Омръзна ми от предизборни памфлети, задкулисни споразумения и неспазени обещания.
Защо истината се оказва различна от тази, която знаем? Защо обещанията не се изпълняват? Защо затъваме вместо да изплуваме? Защо, защо, защо...? Не знам конкретно защо, но мога само да предполагам.

Звучи ли ви познато? Сигурно има много какво да се каже за произведението, но лично аз започнах в последно време да се идентифицирам с коня Оувес. Роля, в която най-вероятно са се отзовали много хора. Но по страшното за мен е, че както казва Валентин нивото на компетентност в държавата е такова, че и некомпетентните (в случая обикновените граждани) виждат пропуските в ценза на управляващите (предишни и настоящи) ни народни избраници.
Тъй като това положение не може да продължава дълго, трябва да се намери адекватно решение на ситуацията. Търсенето на такова у нас по правило води до разделение, разцепление и разкол. Делим се на червени, сини, кафяви, жълти и не знам още какви, а всички страдаме еднакво. И така полека лека се питаме 20 години защо нищо не се промени? Ами защото явно не сме достатъчно активни или не ни взимат на сериозно.  Както знаем нищо ново под слънцето властта следва римското правило – разделяй и владей! С омраза, протекционизъм и шуробаджанащина най-вероятно ще стигнем до Сомалийския модел на разпад.
За мен извода е, че сме незаинтересовани и посредствени защото:
1.       20 години ни управляват по един и същи начин, а ние се примиряваме с това.
2.       Не ни интересува нищо от заобикалящия външен свят.
3.      Все още се примиряваме да ядем сирене, кашкавал и мляко от китайско сухо мляко и мазнини, а родните кравеферми фалират.
4.       Вдигат ни данъците и акциза с претекст за подобряване на здравословното ни състояние, а се съкращават болниците.
5.       Орязват ни се социалните привилегии.
6.       Ограничава се достъпа до здравеопазване, особено в малките населени места.
7.      Не се финансират родни производители с ниско лихвени кредитни средства, а се чака да фалират.
Мога да изброя много неща, но остава главния въпрос, който виждам и други поставят: кои сме и на къде отиваме?
Приемам и подкрепям всяка форма на адекватно управление, която е насочена към обикновения човек и в полза на държавата, но за да се изгради такова у нас е необходимо то да има нормален коректив. Сегашното парламентарно мнозинство не демонстрира нищо, което според моята представа да заслужава подкрепата ми. Както и преди съм казвал няма лошо ще се научат, но в момент на криза и на мой гръб не съм съгласен. Явно не съм единствен. Потребителите на социалните мрежи са достатъчно активни, но за съжаление разнопосочни в действията си. Доказателство за това е броя на организациите подкрепили протеста на 14.01.09 и участниците в него – средно 1 организация /10 члена?!?
Случая с външния министър не е прецедент за Европа, но той беше катализатор на некомпетентността демонстрирана последните 6 месеца. В отговор на общественото недоволство премиера казва, че няма да се съобразява с вътрешното мнение?Това за мен е недопустимо!!! Когато неадекватните решения и изказвания вземат превес в държавната политика, обществото трябва да вземе отношение и да стане коректив.
Повдигна се въпроса как мога да дефинирам обединение на обществото? Не мога-трудно е, но ще опитам с поставяне на ясна крайна цел. Крайната цел аз виждам в създаването на Форум, в който да членуват всички социални и обществени формирования. Форумът не бива да бъде парламентарно или политически представен, не бива да участва в управлението под никаква форма, а винаги да отстоява обществения и държавен интерес. Форумът не трябва да бъде управляван еднолично, защото това води единствено до Фермата.
Не знам дали съм успял да бъда достатъчно дефинитивен в горното си виждане или убедителен-спрямо онези които са стигнали до тези редове, но в заключение ще кажа, че няма да напусна, защото моето място е тук, това е моят избор и никой не може да ми оспорва правото на нормално съществуване.




6 коментара:

  1. Емо,

    По-принцип съм съгласен с написаното по-горе, леко се съмнявам във възможността "Форум" да бъде реализиран, но пък си струва да се опита. Ако решиш да го създадеш имаш подкрепата ми.
    В тази идея има много силен потенциал, но е необходимо да бъде представена много внимателно, тъй-като българина е доста объркан. Опитах се да създам нещо подобно, поне в идеологичен план и веднага ме обвиниха в куп неща, толкова елементарни и повърхностни, че напълно се убедих, че хората у нас просто не искат да променят нищо, поне повечето...:)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз направо ще започна от случая с външния министър,както и преди спонех,сега пак ще кажа,че Р.Ж.не е единсвената с некомпетентни отговори,и други еврокомисира има такива, и доколкото се разбра,получи номинация....иначе за Бг,трябва да сме търпеливи,все си мисля ,че нещата ще потръгнат,иначе и аз те подкрепям напълно..

    ОтговорИзтриване
  3. Валентин, ще се опитам да изготвя концепция, но разбираш, че това е сериозна задача за сам човек. За това ще се радвам на помощта ти, защото виждам сходство в начина на мислене. Нужен е коректив :) да не се залита в грешна посока. Всъщност, всеки е свободен да изкаже мнението си по въпроса и даде предложение.

    Силве, аз много ценя твоето мнение, защото ти си силно позитивен човек. Може би си права за търпението, но знаеш, че то си има граници. Започнах този блог с идеята в него да пиша за нещата, които ме вълнуват, а какво се получи? Излиза, че ме вълнува само политика..., а това не е така. Не желая да пиша за грешките на другите, защото от страни е много лесно да го правя, но не мога да премълчавам това, което ме тревожи...
    Освен неодобрение към властимащите има неща, с които съм съгласен, но за съжаление те не преобладават.

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен ми е писнало от всичко
    И най - вече от ограничаване достъпа до здравеопазването
    Сега ще стане страшно - смъртността ще скочи рязко Ще има раждания в селско корито Дебилието на управлението продължава

    ОтговорИзтриване
  5. Емо,
    Идеята ти е добра.Само имай предвид,че най-трудното е да изкараш българина на митинг.Но нищо не пречи да се направи опит за обединение на всички социални и обществени формирования.Например срещу ограничаването на достъпа до здравеопазване,както мисли Valkocompany.И е напълно прав,че този съвременен д-р Менгеле(както някои наричат Нанев),ще увеличи рязко смъртността.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за подкрепата!
    Сигурно трябва да се направи първата крачка към създаването на място, което най-широко да отразява общественото настроение. Ще се опитам през уикенда да направя нещо...пък да видим :)

    ОтговорИзтриване