неделя, 11 октомври 2009 г.

Не четат после ревът

Напоследък се чудя, какво налага вземането на определени държавни решения, например: 1. Предложението за увеличение на пенсионната възраст 2. Увеличаване на акциза за цигарите и алкохола 3. Пускането на Бургас-Александрополис 4. Вземането на държавен заем. Това последното ми е особено интересно, тъй като 1 млрд. си е крупна сума и нейното връщане ще утежни не само държавния бюджет, но и индивидуалният на всеки гражданин. Преди време изказах мнение, че правителството най-вероятно ще вземе заем и ще увеличи данъците. Най-вероятно обаче тази сума ще стигне за около 4-5 месеца, след което ще бъде необходим нов заем. Та въпросът е защо не беше променен бюджета, както Герб имаха намерение да направят още в самото начало. 
Също така се чудя какво стана с онези 1,2 млрд. , които трябваше да влезнат от акцизни стоки?


2 коментара:

  1. Днес слушах внимателно С.Дянков,аргументира се ,че увеличава акциза на цигарите и алкохола,защото бил заинтересуван за здравето на нацията,и питам се аз ,ако беше пушач,дали щеше да увеличи тези стоки?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, щеше да го увеличи, но не защото му пука за здравето на нацията. Причина за това е необходимостта от запълване на увеличаващия се бюджетен дефицит. Всеки друг на негово място би го направил, но ефекта от действието е спорен. След малко ще пусна нещо по темата :)

    ОтговорИзтриване