сряда, 7 октомври 2009 г.

Tате каза, че ще ми купи колело, ама друг път...

Въпреки заявката на премиера Борисов, че страната ни трябва да цели в енергетиката, Желева обяви, че шансът за този сериозен ресор вече е пропилян от предишното правителство, тъй като желанието на страната ни било обявено в неподходящ момент. Според Желева страната ни има голям потенциал в различни области, но политиката на добросъседство, последващото разширяване на Съюза и източното партньорство са сферата, в която българският опит би имал най-сериозна тежест в следващата Еврокомисия. Все още не е ясно как точно ще бъде формулиран този ресор и какво ще включва портфолиото на еврокомисаря по тези въпроси. Като втора цел Желева потвърди ресора "Регионално развитие". БТВ - 07.10.2009 

Откакто се върна Желева от Америка, се случиха няколко важни събития:
1. В България пристига нов посланик, а съпругата му получи предложение за същия пост в Сърбия. Това беше според мен ясен знак от страна на Америка какво е новото отношение към нас – явно не съвсем доверчиво. Дори опита, да спечелим симпатията на големия брат още от първите заседания на новото правителство, чрез решение за продажба на държавни имоти за нуждите на посолството в София не даде очаквания резултат.
2. Впечатлението, което външния министър е оставила в САЩ не е очакваното, защото след него не можем да се вредим за комисарски пост в съюза.
Явно Брюксел още не ни е простил последните години на безстопанственост и корупция. Търсеният от наша страна пост – какъвто и да е, и на всяка цена - прилича по скоро на пазарене. Само че ние нямаме какво да предложим, така че ще трябва да се задоволим с  това което ни подхвърлят, защото нито хляба, нито парите са в нашите ръце. Работата намирисва на откъс от стар Български филм: „Тате, каза, че ще ми купи колело, ама друг път”. Дано не съм прав, защото изолацията демонстрирана от останалите страни членки, показва само колко сме се върнали назад във времето от преди 2007г.

2 коментара:

  1. Дано с действията си за в бъдеще,новото правителсво докаже,че нещата могат да се променят, и в ЕС и USA започнат повече да ни уважават,не че на някой много му дреме дали ще имаме по-голям авторитет.

    ОтговорИзтриване
  2. Силвия, много точно го казваш - за да ни уважават трябват действия.

    ОтговорИзтриване