четвъртък, 22 октомври 2009 г.

В+ория ден

Господи помилвай грешните младоженци, че са решили в събота пред теб да се врекат! Днес нашият синод реши, както е модерно в последно време да изкаже гласно въжделенията и мечтите си, белким усетят на къде духа вятъра. Думите им са за един съвършен духовен свят, но от Неделя до Понеделник-включително. Най-вероятно следващата идея ще бъде погребенията да бъдат само в понеделник. Е тогава питам аз, ние кога да вярваме в – сряда ли? Не знам някъде в библията да е казано, че ще проповедите следват единствено в тези и тези дни. Вярата не може да идва по график, когато някой ни каже.
В действителност вярата ни куца. Не редно хората да сключват църковен брак само защото така е модерно. Не е възможно попове и попчета да се мотат напред назад с мерцедеси, като крупни бизнесмени - наобиколени от охрана. Това не са божи служители! Не е нормално колкото и да си набожен да обвиняваш певец за богохулието, което излиза от собствената ти уста. Не е възможно на сватба или погребение, същия безбожник да проси пиян милост под формата на петдесетолевка.
Сигурно мога да добавя още вулгарни примери, но тъй като търся обективност не мога да не споделя искреното си удовлетворение от беседата с истински духовните лица - тези, които са се отдали на вярата, а не на религията. Мъдростта, която струи някъде от тях е достатъчна да захвърли патериците на безверието обхванало народа. За съжаление вторите духовници не преобладават, а те има какво да кажат, стига някой да ги чуе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар