петък, 16 октомври 2009 г.

За бюджетния дефицит решението е май-акциз на млякото

Млекопроизводители протестират заради ниските изкупни цени на млякото. Ако знаеха, че от догодина ще бъдат ощетени и зърно производителите щяха да протестират. В мотивите на проекта за изменение на Закона за акцизите са предвидени законодателни промени във връзка с осъществяването на контрола от митническите органи и мерките за борба със сивата икономика като:
Отмяна на режима на досега действащите разпоредби за възстановяване на акциза върху моторните горива (на база 7,5 литра на декар за обработваема земя), използвани за обработка на земеделска земя от земеделските производители, одобрени за финансово подпомагане по Закона за подпомагане на земеделските производители.
Казано на разбираем език МФ стимулира чуждите производители на земеделски стоки.,
въпреки декларираната от правителството политика за стимулиране на родното производство. Защо, питам се аз? Ами защото арендатора няма да получава парите, които е взимал до момента. Не вярвам сумата да възлиза на повече от няколко стотин лева на производител, но повечето ще кажат криза е - тия пари трябва да останат в бюджета. Да, но по мое скромно мнение, по този начин ще стимулираме единствено Турската и Македонската икономики, тъй като тяхната продукция е по-евтина от нашата. Както знаем, прекупвачите и търговците допълнително намаляват печалбата на производителите и така стъпка по стъпка сектора върви към фалит. Ако това е целта, нека сложат акциз на храните и бюджетът ще бъде наред. Дано не съм прав, и правителството освен за орязване на бюджетните разходи да помисли и за хората, които го пълнят, защото когато те фалират ще бъде по лесно да извадим Титаник на повърхността, отколкото родната икономика.


p.s. следва продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар