вторник, 6 октомври 2009 г.

Да се оплачеш или да плачеш


Обичам да знам какво се случва по света и у нас. Като всеки средно статистически българин, гледам новини и чета вестници, и като останалите коментирам видяното и прочетеното. Не знам защо, но от медиите в последно време лъха единствено на политика – пускаш телевизора и задължително в новините има някой министър или депутат. Вторият задължително е член или член-председател на някаква комисия. Отварям вестника и какво да видя нови изказвания и интервюта. Направо се чудя тези хора кога работят. Кипи дейност и от всякъде излизат прашки,  БМВ-та, акцизи, увеличава се пенсионната възраст, съкращават се държавните служители, абе вижда му се края. Или поне така ни се струва.
Всичко щеше да чудесно, ако в резултат на тези действия освен великолепната тройка, в полезрението на закона беше попаднал някой друг крупен бандит, но уви такъв за момента няма.
Лично аз се надявах през септември виновните за пропуснатите държавни ползи (1,2 млрд. лв.) да бъдат, ако недруго поне медийно осветлени. В юлските изказвания на Дянков, личеше желание да вкара в бюджета поне 1,2 млрд. лв.  , чрез прекъсване на контрабандните канали. Дори за целта едно кабелче, трябваше да свърже НАП с Агенция Митници. Май кабелчето трябва да е закачено другаде, тъй като до момента парите още ги чакаме. Вариантите са два:


- Първи вариант.

- Втори вариант - няма контрабанда.
Пардон има и трети вариант - парите влизат в бюджета. В този ред на мисли, се чудя дали някой не е резнал кабелчето? До тук добре, но откъде ще дойдат постъпленията в бюджета? Средно за страната има намаление в потреблението между 35-50% по данни на браншовите организации. В някой отрасли спада достига до 70%. Между фирмената задлъжнялост отдавна е достигнала застрашителни размери. Вдигането на ставките ще се отрази негативно на потреблението при увеличена цена на акцизните продукти и намалени с 35-40% заплати? Резултата от второто действие е вече налице - по улицата се предлагат цигари без бандерол и пушачите масово ги купуват.
Скоро, можем да станем свидетели на триумфалното завръщане на дамаджаната по улиците, като форма на противодействие срещу новия акциз на алкохола.


Няма коментари:

Публикуване на коментар