петък, 30 октомври 2009 г.

По случай празника


  Таман да стана комерсиален и дойде деня на народните будители. Ще кажете ден като ден, разбира се аз пък ще отговоря – зависи от гледната точка. Когато бях малък този ден ми се струваше безкрайно досаден, защото символизираше колективно-партийните чествания, в последствие празника изобщо не ме вълнуваше. Сега имам различна гледна точка и се питам извън широко възприетите представи за будителите - за какво са си дали  живота и здравето? Каква е била целта, към която са се стремели и какво ги е крепяло? 
Нямам отговор на тези въпроси, а надали и най-задълбочения анализатор по темата ще ми отговори. Аз обаче знам, че те не са се борили за парче от пицата, нито за слава и власт. За това и са останали в историята – като хора и личности отдадени на каузата.
В днешно време много хора се опитват да се доближат до ореола - я на Левски, я на Ботев, но разбира се съвсем безуспешно. Липсва им каузата. Така и не проумяха, че каузата не е в парите, нито в пицата, тя е в мечтите на хората. Не си спомням колко пъти съм спорил, че борците за свобода и възраждане не са завършили НСА, че същите не са бостански плашила, с които да гоним гаргите. Те също така не са били мрънкащи същества – търсещи изкупителна жертва. Характерно за хората, които искат да променят нещо е постоянството в техните възгледи и идеи - нещо, което в днешни дни почти не се среща.
Разбира се времената се менят с тях и критериите и ценностите на хората, но остават мечтите. Мечти за един по добър живот, изпълнен с  поне едно парче културна пица.




9 коментара:

  1. Добро утро Емо и Честит празник :)

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Добро утро Ралица честит на теб и всички които не пренебрегват празника:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ти пък сега - липсвали ни били каузи. Я си припомни миналата година за колко много каузи се бориха нашите ВИП звезди.

    ОтговорИзтриване
  5. Каузи колкото щеш. Резултати?
    "ВИП звезди" - зарежи тази работа, че ще напиша нещо за което ще съжалявам :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ъъъ..Денят на Будителите е на 01.11...Иначе подкрепям изцяло поста ти :)

    ОтговорИзтриване
  7. Lilito,
    Да! Деня на будителите е на 01.11.09, пуснах по-рано поста за да подсетя хората :)

    ОтговорИзтриване
  8. Емо,"чистата и свята"кауза или вътрешното им убеждение са били мотивацията на будителите от преди столетия...или иначе казано "в ползу роду",а не както е днес в полза на банковата сметка или ВИП-имидж.Разни епохи,разни хора,разни мотиви...:(

    ОтговорИзтриване
  9. Savlena ,

    Далече съм от мисълта за чиста и свята, но трябва да има ред, и да се спазват законите от всички. Тогава нещата ще си дойдат на място.

    ОтговорИзтриване