събота, 31 октомври 2009 г.

И още нещо...

Утре е деня на народните будители и аз си задавам въпроса – каква е силата на тяхното дело? Възможно ли е някой днешен будител да накара българите от Вардарска Македония да прогледнат, и да се възприемат такива, каквито са - Българи? Със сигурност отговора е по скоро - не (няма такъв будител), надали и Димитров е най подходящия за целта човек, но инициативата е добра.
И за моя изненада се оказа, че има наченки на мислене в тази насока. Не бях изненадан от изказването на Македонския президент Никола Груевски. По скоро от предложението на Божидар Димитров за улесняване на процедурата по придобиване на Българско гражданство от Македонски и Молдовски студенти. Смятам, че двете изказвания са породени едно от друго, но както се казва казана дума – хвърлен камък. Много от сънародниците ни ще кажат, че македонците желаят да получат български паспорт, за да могат безпрепятствено да пътуват в Европа-схващане, което аз напълно подкрепям. Но има едно голямо НО – освен, че те желаят да пътуват много от тях наистина учат за да останат тук. Реализацията у нас е въпрос на личен избор и не означава асимилация, а възможност за промяна в общественото настроение спрямо нас от страна на комшиите. Ако ме бяхте попитали преди една година сигурно щях да приветствам улесняване на процедурата за предоставяне на работни визи за всички кандидати. Сега нещата стоят по различен начин безработицата расте и повечето ще кажат, че не ни трябва чужда конкуренция. И тук е разковничето на нещата. Сега е моментът да привлечем възможно най-много българи от диаспората, защото кризите идват и си отиват, но най-голямото богатство на една държава са хората.
Не бива да се учудваме на Македонския „шовинизъм”, който атакува всяка добронамереност от наша страна. Той е стремеж именно към това да се запази статукство в държава населена с разнородно население. Но за тяхно съжаление при темповете, с които нараства албанския етнос само след 50 години „македонците” може да се окажат малцинство в собствената си държава. Политиката на тамошното правителство е ясна: „добросъседска само-изолация”. Младежите нямат работа извън страната, защото тя е заобиколена от "врагове". По този начин с псевдо - патриотизъм и взета назаем история те образоват подрастващите в неприязън спрямо Българи и Гърци. Какво да се прави, за да продължиш да управляваш някой трябва да те избира за целта.
Но да се върнем на образованието-дори и с промити мозъци младите македонци знаят, че нямат голям шанс за голяма реализация в страна, в която липсва ефективна икономика. Така, че македонци или не, те търсят своето по слънчево място под слънцето. За тяхно щастие малко по на изток има страна, в която се говори на родния език и се спазват същите традиции. Разстоянията са малки и каква по добра възможност има от това. Далече съм от мисълта, че македонеца взел български паспорт ще стане в душата си истински Българин, но може да запази добро чувство към нас. И така аз подкрепям инициативата на Димитров, дори смятам, че държавата трябва да предостави възможност на тези хора да се заселят в опустяващата ни страна, като предостави за целта имоти. Казарми колкото щеш могат да се презасроят, а и Кремиковци е едно подходящо място за създаването на нов квартал в столицата. Да дадеш възможност на някой да се устрои е сигурният начин да го запазиш като поданик. Криза е, много от вносителите и производителите на строителни материали са в истинска рецесия, а безработните в сектора се увеличават. Подсигурявайки места за строеж и материали, държавата може да даде както на родните студенти така и на чуждите възможност да построят своето бъдеще, цената на което би била да останат и работят в страната за определен период от време.
В заключение искам да кажа, че населението на Европа застарява. Застарява и нашата нация, а държавата изпитва крещяща нужда от „свежа кръв”, особено от собствената.

2 коментара:

  1. Аз мисля, че няма как така наречените македонци да "прогледнат" и да се "пробудят", поне в рамките на едно-две поколения. Те наистина са с тотално промити мозъци и невероятно измислена история, която само те си знаят. Дори и младите не пропускат да обяснят за "македонския" цар Самуил, нито за "македонците" - Кирил и Методий и цялата "македонска" школа, която е създала нашето писмо.
    Що се отнася за насърчаването им да се заселят, учат и реализират в България, малко ме плаши, защото македонците са едно особено племе - страшно инатливи, своенравни и избухливи, абе с една дума -луди. А от "луд" човек не знаеш какво да очакваш, как може да се разбунтува и с какви претенции може да ти изскочи в следващия момент.

    ОтговорИзтриване
  2. Крадат история на поразия, но това е малкият проблем. По големия според мен е опита за дистанция, създаван не само с исторически заемки а и с действия по дискриминация на хората определящи се като Българи в Македония. За бунтовете не се притеснявай освен един – два за последните години не помня. Българина е роб общо 765 години и мисленето му е деформирано. В Македония също не си спомням да е имало бунтове , така, че не се притеснявай;)

    ОтговорИзтриване