понеделник, 26 октомври 2009 г.

Провал преди старта

Случвало ли ви се е да си купите предплатена сим карта? Най-вероятно повечето ще отговорят ДА! Ако не сте разбрали след нова година пак ще си ги купувате, но срещу лична карта. Причини за това решение - дал господ, но крайната цел е да се знае на кой принадлежат тези карти. До тук идеята е перфектна, но както попълването на бюджетния дефицит– неизпълнима. Не казвам горното със задоволство, просто смятам, че трябва да спестим срама от тази глупава мярка преди да сме станали отново за смях. В момента в държавата има длъжници - много на брой с големи тегления на ДДС, един от тях е Иванчо. Стои си Иванчо с менте мастика на пейката в градската градинка, а с личната му карта 5 фирми са си „възстановили” 20 млн. ДДС. Иванчо не разполагат с никаква собственост, но обича менте мастиката. Иванчо е предприемчив и е готов да закупи всички сим карти от денонощното, да ги продаде за да си купи още ...мастика менте. Иванчо е неграмотен и крайно беден, нуждае се от насъщния, на него не му пука дали ще го търсят за документни измами с ДДС, или за отвличане, с две думи той е в зависима нужда от мастиката менте.

Но да се върнем на сим картите. Уважаеми законотворци, ако мислите, че Иванчо няма да стане новия ВИП клиент на операторите значи нещо сте го подценили. Представям си комичната ситуация, при която полицията издирва лицето Иванчо, защото е засякла оперативно интересен разговор от предплатената карта на негово име и го открива... в изтрезвителя. Ще ми се тогава да чуя оправданието за ниската разкриваемост на престъпленията.

И за да помогна в търсенето на решение предлагам сим картите да се продават направо от полицейския участък, където хората ще могат да получават по една карта за всеки от трите оператора. Всъщност, като се замисля се питам-защо не разрешим продажбата на алкохол и цигари единствено в участъка, така ще сме сигурни, че няма да има контрабанда, а държавата ще контролира и употребата на всички застрашаващи здравето ни стоки.

За да не ставаме наистина смешни в очите останалия свят, нека си помислим къде е проблема – той не е в СИМ картите, а в правосъдието! Дори сега се знаят кои са бандите и с какво се занимават. Просто трябват твърди мерки срещу престъпността, особено организираната и строги наказания - това е!

4 коментара:

  1. Мда Емо, в Петък се сблъсках с кисненето в един от Виваком офисите, за да си запиша картата, която не държа да е на месечна сметка, защото ползвам рядко и номера знаят само важни хора. Не знам защо им е цялата тая галимация и губене на време на потребителите.

    Единсвеното за което им послужи е да ми звъннат, защото от толкова тичане по недомислици си забравих личната карта хЪх ...как ли щяха да ме открият ако не знаеха, че този номер е мой ...

    ОтговорИзтриване
  2. Предплатените карти са за удобство - предмно на турстите, или хората които не желаят да сключат договор с определен оператор.

    ОтговорИзтриване