вторник, 20 октомври 2009 г.

Процентно риторични

С уговорката, че не се правя на капацитет, а просто разсъждавам като обикновен потребител си задавам следния въпрос - коя търговска банка ще даде 6% доходност върху 7,000,000,000 (в момент на криза и фалити), като това се равнява на 420 000 000 приход на годишна база. До колкото ми е известно лихвата, която плащат търговските банки за използването на такива крупни суми е под 1%. Предвид кризата и липсата на достатъчно финансови ресурси може да се увеличи до 2%, от което прихода за хазната ще бъде около 140 милиона годишно. Сумата не е малка, но колко голям е рискът? Него изобщо няма да го засягам, че ще се отнеса от темата. Да приемем обаче, че някоя банка даде на държавата 6% лихва това означава, че тя ще си сложи поне 10% печалба и 5% за управление на сумата, което прави 6,9%. Ако тази банка предостави същата сума на друга търговска банка, която от своя страна реши да кредитира своите клиенти, то крайния потребител ще стартира от 7,9%. Излиза, че срещу 140 милиона годишно държавата подсигурява намаление от 0,6% от досегашните лихви, но при понижен инвестиционен рейтинг. Разликата от 280 милиона остава в банките посредници. Ключовият въпрос е какъв ще е ефектът за икономиката? Аз лично не се наемам да прогнозирам, но все пак си задавам въпроса наистина ли може да получим 6% лихва при положение, че във всяка нормална западно Европейска страна потребителските кредити се предлагат на 3,5%-4,5% ?!? Значи ли това, че ще дадем парите на някоя родна банка или държавата ще раздава кредити самостоятелно?

4 коментара:

  1. Много професионален анализ,нещата в банкото дело са ти ясни,аз също изплащам непрекъснато кредити и пак тези лихви необяснимо за мен се покачват всяка година,въобще едно ти казват като теглиш големи суми,после яко ти го "Слагат"с извинение.

    ОтговорИзтриване
  2. Добро утро Силвия,

    Потребителя винаги е прецакан за съжаление, но какво да се правине можем да променим системата без желание от страна на държавата.

    ОтговорИзтриване
  3. Тя държавата обаче вече 20 години все още няма желание за промяна на системата.

    ОтговорИзтриване