събота, 17 октомври 2009 г.

Масло купихте ли си?


Ако не сте, препоръчвам да си купите поне за една смяна. Предвидените законодателни промени във връзка с осъществяване на контрола от митнически органи и мерките за борба със сивата икономика като:
„Въвеждане на нулева ставка за смазочните масла, като по този начин същите ще бъдат обект на контрол от митническите органи.”
Нека си преведем какво означава това: независимо, че ставката за маслата е нула, държавата изисква статистиката по доставките да минава през митническата администрация. Защо митницата трябва да контролира маслата? Защото данните подавани от фирмите явно се различават от тези, които Брюксел ни изпраща. Казано с други думи някой крие оборот и количества по вноса от ЕС. От там идва разликата между нашата и общностната статистика. Не знам дали тази мярка ще доведе до желания резултат, но поне в началото на прилагането и предвиждам намаляване на складовите количества.
За да не се изкушава някой да прескочи регистрационния режим МФ е предвидило :
„Предвиждат се с цел засилване на административния контрол да се въведат по-строги административно наказателни разпоредби и да се увеличат правомощията на митническите органи.”
След 2007г. митницата спря да бъде фактор в търговията на страната. Свободното движение на стоки на територията на ЕС допринесе някой "стриктно" контролирани в миналото стоки да бъдат допускани без формалности до магазинната мрежа на страната, като за внесените  и продадени количества държавата може да получи информация единствено чрез интрастад декларациите подавани от фирмите вносителки. Когато държавата е зависима единствено от съвестта на търговците бюджета страда. Нормално е държавата да се стреми към по-голям бюджетен приход, но въпроса е с какви средства.

Миналата седмица беше проведен изпит за компетентност на митническите служители. Убеден съм, че резултатите от него ще бъдат взети под внимание, но освен резултатите е важно и какви хора ще останат в системата на митницата (контролиращия орган), защото докато гледах репортажа по телевизията ми направи впечатление, че почти нито един митничар не погледна към камерата. Това последното, поне за мен е показателно за нуждата от промени, които трябва да засегнат МФ и изпълнителните агенции към него. Както се казва със стари кокошки нов курник не става.

2 коментара:

  1. Хехе, първосигнално щях да изкоментирам, че предпочитам маслото пред маргарина, ама се зачетох и... :)))...

    ОтговорИзтриване
  2. Признавам, заглавието е малко двузначно,но за това трябва да оглеждаме и съдържанието ;))

    ОтговорИзтриване